پمپ ضد اسید
پمپهای مکش سیالات، تجهیزات بسیار کاربردی در صنایع مختلف هستند. میدانیم که در بسیاری از صنایع غذایی، دارویی و … مواد شیمیایی،خورنده و یا سمی و خطرناک مورد استفاده هستند. از این رو برای مکش و انتقال این مواد شیمیایی چون اسیدها، قلیاها، سموم، حلالها و … نیاز به نوعی پمپ است که در برابر این مواد شیمیایی مقاومت لازم را داشته باشد.پمپ ضد اسید پمپی است که برای انتقال این نوع مواد شیمیایی طراحی شده است و به نامهای پمپ پلیمری، پمپ تفلونی و پمپ پلاستیکی نیز شناخته میشود .
پمپ اسید
پمپ پلیمری از نوع پمپهای سانتریفیوژ یا گریز از مرکز است که وظیفهی پمپاژ حلالها، اسیدها، بازها و به طور کلی انواع مواد شیمیایی را برعهده دارد. این نوع پمپ در جنسهای متفاوت پلی پروپیلن، PVDF ، تفلون و پی وی سی ساخته شده است.
برای آنکه پمپ ضد اسید مقاومت لازم در برابر مواد خورنده را داشته باشد معمولاً فاقد سیل مکانیکی است. چرا که قسمت آببندی این نوع پمپ در انتقال مواد شیمیایی بسیار اهمیت دارد و به راحتی دچار آسیب میشود. در بعضی از این مدل پمپها به جای سیل مکانیکال از سیلینگ مگنتی استفاده میشود. به همین خاطر به پمپ اسید، پمپ مگنتی نیز گویند.
انواع مختلفی از پمپ پلیمری با توجه به ساختار و جنس اجزای تشکیل دهندهاش وجود دارد که کاربری و قیمت نهایی هر کدام متفاوت است.
در ادامه با کاربردهای پمپ اسید و انواع آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
کاربردهای پمپ پلیمری
همانطور که میدانید پمپهای پلیمری به دلیل مقاومت بالا میتوانند در بسیاری از صنایع نقش اساسی را ایفا کنند. از جمله کاربری های پمپ پلیمری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصارف اسیدشویی (Etching)
- پمپ پلیمری آب دریا (Sea Water)
- پمپ پلیمری اسید سولفوریک (H2SO4)
- پمپ پلیمری اسید نیتریک (Nitric Acid)
- پمپ پلیمری اسید فسفریک
- پمپ پلیمری اسید استیک (Acetic Acid)
- پمپ پلیمری مبدلهای حرارتی
- پمپ پلیمری تصفیه آب
- پمپ پلیمری کاستیک سودا
- پمپ پلیمری مایعات آبکاری
- پمپ پلیمری مواد شوینده
- مپ پلیمری آب نمک
- پمپ پلیمری مایع صابون
- پمپ پلیمری کلرفریک
اجزای پمپ پلیمری
پمپ اسیدی اجزای تشکیل دهندهی بسیاری دارد که از مهمترین آنها میتوان به اجزای زیر اشاره کرد:
- محفظه
- پروانه
- شافت
- یاتاقان
- آب بند
پمپ پلیمری چگونه کار میکند؟
در این نوع پمپها انرژی الکتریکیای که به موتور وارد میشود باعث چرخش پرههای پروانه خواهد شد. این چرخش به سیال فشار وارد کرده و آن را با فشار به خارج منتقل میکند.
تفاوت عمدهی این نوع پمپها با دیگر پمپهای مکش در قسمت آب بندی آن است که یا در آن سیلینگ مگنتی به طور کامل جایگزین مکانیکال سیل شده است و یا بدون وجود مکانیکال سیل آب بندی اضافه
ساختار و ساختمان پمپ پلیمری
ساختمان پمپ های پلیمری از GFP ،PVC ،PVDF و PE است و معمولا برای محافظت بیشتر آن در برابر خوردگی با یک روکش فلزی احاطه میشود. مواد PE و PP برای سیال خالص و تمیز تا دمای ۸۰ درجه سانتی گراد و مواد GFP و PVDF برای سیال با خواص خورندگی و سایشی تا دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد مورد استفاده قرار می گیرد.
در این پمپها از اورینگ و واشرهای ضد خوردگی برای آب بندی در فشارهای بالا استفاده میکنند.
بوش روی شافت نیز به این دلیل که کاملاً در تماس با سیال است از موادی نظیر سرامیک، Alloy 20، Hastalloy-B، تیتانیوم، مونل، سیلیکون کاربید و Al-oxid99.5% ساخته میشود.
نوع سیالی که باید پمپاژ شود مشخص کنندهی نوع موادی است که باید از آن استفاده کرد.
پمپ پلیمری با پوشش محافظ فلزی
در این نوع پمپ پلیمری قسمت حلزونی پمپ توسط یک پوشش فلزی احاطه و محافظت میشود تا با بالا بردن مقاومت و استحکام اجزا، باعث افزایش طول عمر پمپ شود.
پمپ های پلیمیری تفلونی (PTFE)
این نوع پمپ هم در برابر خوردگی شدید و هم در برابر حرارت بالا بسیار مقاوم است. به همین دلیل یکی از بهترین انواع پمپ پلیمری است و بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.پروانه این پمپ دارای هسته فلزی و نوعی پوشش پلیمری است؛ به همین دلیل مقاومت مکانیکی بسیار بالایی دارد.
پمپ های مگنتی
در پمپ های مگنتی دو مجموعه آهنربای بسیار قوی درون پمپ قرار دارند که باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی دائمی درون پمپ میشوند.از پمپ های مگنتی ، جهت حذف نشت سیال به محیط بیرون استفاده می شود. در واقع هیچگونه نشتیای در این پمپ صورت نمیگیرد، به همین دلیل برای انتقال سیالات سمی و خطرناک و مواد با ارزش گزینهی مناسبی است.
نکاتی که هنگام راهاندازی پمپهای پلمیری باید در نظر گرفت
- از روشن کردن پمپهای پلیمری بدون سیال و در حالت خشک خودداری کنید. زیرا باعث بالا رفتن دمای پمپ می شود و به سیل و اجزای آن آسیب میرساند. همچنین خشک کار کردن در پمپهای مگنتی باعث آسیب به یاتاقانها خواهد شد.
- قبل از استفاده از پمپ از آب بندی اتصالات و نبود نشتی در ان ها مطمئن شوید.
- از لولههای ورودی و خروجی با جنس نرم لاستیکی استفاده کنید که با توجه به سیال پمپ شده به خوبی قابلیت آب بندی دارند.
- هنگام روشن کردن پمپ از چرخیدن پروانه در جهت صحیح اطمینان حاصل کنید
- پس از پایان یافتن کار و تمام شدن مایع برای افزایش طول عمر پمپ و قطعات آن حتما پمپ را خاموش کنید.
راهنمای انتخاب پمپ پلیمری
به طور کلی انتخاب پمپ پلیمری به دلیل حساسیت بالای کار با مواد شیمیایی و اسیدی نیاز به دقت بالا دارد.
نوع پمپ پلیمری بسیار به نوع سیالی که باید منتقل شد، بستگی دارد .
عوامل زیر در انتخاب نوع پمپ پلیمری تأثیرگذار هستند:
- دمای مایع و سیال که باید پمپاژ شود.
- ارتفاعی که باید مایع منتقل شود.
- فشار مایع به هنگام خروج از پمپ
- فاکتور بار پمپ
- جامداتی که در محلول به صورت سوسپانسیونی وجود دارند و یا خورنده هستند.
- مقاومت در برابر خوردگی
- رفتار الکتروشیمیایی
- میزان حساسیت و یا خطرناک بودن سیال