پمپ بشکه کش
پمپ کف کش یکی از انواع پمپهای پرکاربرد و پر اهمیت در صنایع است.این پمپ که از نوع پمپهای سانتریفیوژی بوده، به دلیل وزن پایین و قابلیت حمل ، کاربری آسانی دارد. پمپ بشکه کش که به آن پمپ تخلیه بشکه نیز میگویند برای مکش ایمن و انتقال سریع و آسان سیالات موجود در بشکه ها استفاده می شود. معمولاً مایعات صنعتی مانند انواع روغن ها، مواد نفتی، بازها، اسید ها، مواد شیمیایی و غیره با ظرفیتهای بالا و در بشکههای بزرگ به فروش میرسند. برداشتن مقدار کمی از این مایعات از داخل بشکهها که دارای وزنهای زیادی هستند یک معضل اساسی خواهد شد که با استفاده از پمپهای تخلیه بشکه میتوان آن را برطرف نمود. پمپهای بشکه کش قابلیت تخلیه و انتقال مایعات با ویژگیهای شیمیایی مختلف و میزان غلظتهای متفاوت را دارد.
قطعات به کار رفته در پمپ تخلیه بشکه
از آنجایی که پمپ بشکه کش ساختار و ساختمان بسیار ساده ای دارد در طراحی آن قطعات کم و کوچک استفاده شده است که همین موضوع وزن آن را تا حدود زیادی کاهش داده است.
- الکتروموتور
- دیافراگم
- کوپلینگ
- شفت
- دستگیره
- بیرینگ
- خروجی پمپ
- لوله داخلی
- لوله خارجی
- پروانه
- ورودی پمپ
- نشیمنگاه بیرینگ
کاربردهای پمپ بشکه کش
پمپ تخلیه بشکه توانایی پمپاژ و جابهجایی انواع مختلف مایعات شیمیایی با میزان خورندگی متفاوت و همچنین سیالات کاملاً رقیق و یا کاملاً غلیظ و چسبنده را دارد. لذا در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی از آن میشود.
از جمله قابلیتهای این پمپها، پمپاژ مواد زیر است:
- سیالات با ویسکوزیته بالا یا همان غلظت زیاد مثل عسل، چسب، رب گوجه فرنگی، گلوکز، مربا، اسانس ها
- انواع سیالات شیمیایی و خورنده
- انواع حلالها، الکل، اتانول، استون، متانول، ایزوپروپانول
- رنگها، رزین های اپوکسی، تینر
- انواع سیالات قابل اشتعال مثل گازوئیل، بنزین در مکانها قابل اشتعال
- انواع اسیدها و بازها
- روغن های خوراکی مثل روعن زیتون، روغن کنجد
- انواع صابونهای مایع، شامپوها، گلیسرین، پاک کننده ها و شوینده ها
- مواد دارویی
- روغن های صنعتی مثل روغن دنده، روغن موتور، روغن هیدرولیک واسکازین ،انواع گریس ها
انواع پمپهای بشکه کش
پمپهای بشکه کش براساس نوع عملکرد، نوع سیالی که پمپاژ میکنند، نیروی محرکه الکتروپمپ و … به دستههای گوناگونی تقسیم میشوند که به بیان مهمترین آنها در زیر پرداختهایم:
۱- پمپ بشکه کش برقی
در این نوع پمپ که به نام پمپ الکتریکی نیز گویند، انرژی برق نیروی محرکهی لازم برای روشن شدن الکتروپمپ را فراهم میسازد . کوپلینگ وظیفهی اتصال موتور الکتریکی به پمپ را برعهده دارد.این پمپها بسته به کاربری از برق تک فاز و یا سه فاز برای روشن شدن استفاده میکنند.
۲- پمپ بشکه کش دستی
ساختار پمپ تخلیه بشکه دستی بسیار ساده و در نتیجه نسبت به دیگر پمپها قیمت بسیار مناسبی دارد. در پمپهای دستی لولهی مکنده داخل پمپ قرار گرفته و با حرکت دست، و از طریق لوله ی خروجی سیال به بیرون پمپاژ میشود. پمپهای دستهی برای پمپاژ ظرفیتهای کم مناسب هستند و معمولاً قادر به جابهجایی سیالات در حجمهای ۲۵ تا ۲۰۰ لیتری میباشند.
۳- پمپ بشکه کش بادی
به این نوع پمپها پمپ بادی، پنوماتیکی و یا هیدرولیکی نیز گویند. پمپهای پنوماتیکی بدون استفاده از انرژی برق و به وسیلهی کمپرسور های بسیار قوی نیروی لازم برای پمپاژ سیال را به دست میآورند. کمپرسورها با ایجاد هوای با فشار انتقال سیال را ممکن میسازند. از ان جایی که دراین نوع پمپها هیچگونه جرقههای الکتریکی ایجاد نمیشود، برای پمپاژ سیالات اشتعال زا و یا استفاده در محیطهای مستعد آتش سوزی گزینه ی مناسبی هستند. به همین دلیل به انها پمپهای ضدانفجار نیز میگویند.
۴- پمپ غلیظ کش
پمپهای غلیظ کش به گونه ی طراحی شدند که برای مکش و پمپاژ سیالات غلیظ و با ویسکوزیتهی متوسط مانند رب گوجه فرنگی، عسل و … مناسب هستند. در ساختار پمپهای غلیظ کش در انتهای شافت به جای قرار گیری پروانه از یک استاتور مارپیچ برای پمپاژ بهتر مواد غلیظ استفاده شده است.
۵- پمپ دیافراگمی
نوع دیگری از پمپهای تخلیه بشکه ، پمپهای دیافراگمی هستند که با نیروی الکتریکی و یا فشار هوا عملیات پمپاژ را انجام میدهند. پمپهای دیافراگمی را هم برای انتقال مایعات با غلظت زیاد استفاده میکنند و هم برای جابهجایی مواد اشتعال زا که در این صورت باید از نوع پمپهای دیافراگمی با محرکه ی پنوماتیکی استفاده کرد.هم چنین پمپهای دیافراگمی برای جابه جایی سیالات در دبیهای متغیر نیز گزینهی مناسبی است.
جنس اجزای پمپ تخلیه بشکه
با توجه به نوع سیال، میزان خورندگی، قابلیت اشتعال، میزان غلظت و … جنس اجزای پمپ تخلیه بشکه متفاوت است. اما به طورکلی قطعات و اجزایی این پمپ با متریال زیر ساخته میشود:
- استنلس اسیتل (Stainless Steel)
- آلومینیوم (Aluminium)
- پلی پروپلین (PP)
- کاینار (PVDF)
مزایای پمپ بشکه کش
وزن کم: همانطور که گفته شد پمپ تخلیه بشکه به دلیل ساختار ساده وزن بسیار کمی دارد. معمولاً در ساخت قطعات آن از متریالی با وزن کم استفاده میشود.
قابلیت حمل آسان: طراحی این نوع پمپها با یک دستگیرهی مناسب جابهجایی آن را تنها توسط یک دست ممکن ساخته است.
ساختار ساده: طراحی پمپهای تخلیه بشکه به قدری ساده است که هر فردی قادر به مونتاژ، تعمیر و تعویض قطعات آن خواهد بود.
قابلیت پمپاژ انواع سیالات شیمیایی و خورنده: نوعهای بسیاری از پمپ تخلیه بشکه از مقاومت لازم در برابر سیالات خورنده، اسیدی و سمی برخوردارند.
قابلیت پمپاژ سیالات با غلظت و گرانروی متغیر: از انواع پمپهای تخلیه بشکه برای جابهجایی سیالات کاملاً رقیق، کاملاً غلیظ، چسبنده و … میتوان استفاده کرد.
ایمنی بالا: از دیگر مزیتهای استفاده از این نوع پمپها، به دلیل آب بندیهای قوی، استفاده راحت، عدم نشتی و … محافظت کامل از کاربر در هنگام جابهجایی مواد اسیدی، سمی، اشتعال زا و خطرناک است.
قیمت مناسب: یکی از مزیتهای مهم این نوع پمپها قیمت مناسب در مقابل کاربردهای فراوان آن است.
قابلیت استفاده در شرایط محیطی متفاوت: از پمپهای تخلیه بشکه میتوان در محیطها با میزان رطوبت بالا، محیطهای با شرایط خطرناک و اشتعالزا استفاده کرد.