پکیج تزریق کلر چیست؟
پکیج تزریق کلر همان طور که از نامش پیداست وظیفهی تزریق کلر را در سیستمهای تصفیه بر عهده دارد. پکیج تزریق کلر به نامهای پکیج کلرزنی، تزریق کلر، کلریناتور نیز شناخته میشود و وسیلهی برای افزودن مقدار مشخصی کلر به آب است. برای اینکه بیشتر با این دستگاه آشنا شوید، باید ابتدا نگاهی بر عنصر کلر و روش گندزدایی آب به وسیله کلر داشته باشیم.
کلر و گندزدایی آب به وسیله کلر زنی
برای ضدعفونی کردن آب از روشها و عناصر شیمیایی مختلفی استفاده میشود. گندزدایی آب به وسیلهی عنصر شیمیایی کلر یکی از رایجترین و قدیمیترین روشهای ضدعفونی کردن آب از باکتریها، میکروبها و میکروارگانیسمهاست. کلر بعد از تزریق به آب به دلیل خاصیت اکسید کنندگی بالا موجب از بین رفتن میکروارگانیسمها، عوامل بیماری زا و طعم و بوی نامطلوب آب میشود. دلیل اینکه استفاده از کلر با گذشت سالها همچنان متداول است وجود امتیازاتی چون: قیمت بسیار مناسب، دسترسی آسان، کاربری راحت، قدرت ضدعفونی بالا و وجود باقیمانده آن در آب است. شاید در نگاه اول باقی ماندن کمی کلر در آب برای سلامتی مضر به نظر برسد. اما اگر از این نظر به قضیه نگاه کنیم که آب پس از کلر زنی و در مسیر رسیدن تا منازل و یا نقاط مصرف به دلیل وجود کلر همچنان سالم و عاری از میکروب خواهد ماند، میتوان گفت این ویژگی باقیماندن کلر یک امتیاز محسوب میشود.
آشنایی با پکیج تزریق کلر و انواع آن
کلر زنی به منظور گندزدایی و ضدعفونی کردن سیستمهای مختلفی کاربرد دارد. ممکن است از تزریق این ماه شیمیایی برای ضدعفونی کردن آب های آشامیدنی، استخرهای خانگی و عمومی شنا، فاضلاب و پساب و یا تصفیه آب صنعتی استفاده شود. کلر در حالتهای مختلف گاز، جامد و مایع در بازار موجود است. برای تزریق دوز گاز کلر ازدستگاه کلریناتور گازی و برای تزریق دوز کلر در حالت مایع از دستگاه هیپوکلریناتور یا کلریناتور مایع استفاده می شود. استفاده از کلر در حالت مایع به دلیل دسترسی آسانتر و قیمت مناسبتر، رایج تر است.
کلریناتور مایع
کلر مایع از هیپوکلریت سدیم یا پرکلرین ساخته میشود. پرکلرین همان کلر در حالت جامد است که معمولاً به صورت پودری در بازار موجود است. این پودر کلر را قبل از استفاده در آب حل میکنند. از دستگاه ترزیق کلر مایع برای کلرینگ حجمهای کم آب، مثل مخازن کارگاهی، کارخانجات، استخرهای شنا و … استفاده میشود. قطعات که در پکیج تزریق کلر به کار میروند با توجه به کاربریهای متفاوت، تنوع بسیاری دارند. توصیه میشود تمام تجهیزات این پکیج مانند: مخزن، میکسر ، دوزینگ پمپ و … متناسب با هدف کاربری و شرایطی چون دبی، دما، ظرفیت، میزان آلایندگی و … انتخاب و طراحی شود.
قطعات به کار رفته در کلریناتور مایع
پمپ تزریق یا دوزینگ پمپ:
از اصلیترین قطعات به کار رفته در پکیج تزریق کلر، دوزینگ پمپ است. دوزینگ پمپها که از خانواده پمپهای دیافراگمی محسوب میشوند، قادر به تزریق دوز و مقدار مشخصی از مایع در مدت زمان تعیین شده هستند. دوزینگ پمپها در انواع مختلف دستی و یا اتوماتیک در بازار موجود هستند. معمولاً این پمپها با پوششهای مقاوم در برابر خوردگی از جنس پی وی سی،PVDF، استیل استنلس ، PTFF و یا PE ساخته میشوند. این مواد مقاومت لازم در برابر خوردگی مواد اسیدی، بازی را دارند و ضد زنگ هستند.باید به صورت دورهی و منظم کارکرد دوزینگ پمپ را بررسی کرد، چرا که کوچکترین اختلالی در مقدار دوز تزریقی عواقبی را به همراه دارد.
- مخزن آماده سازی: در این مخزن محلول کلر آماده برای تزریق و استفاده میشود. حجم این مخازن با توجه به کاربرد متفاوت و معمولاً ۱۰۰،۲۰۰، ۳۰۰ و یا ۵۰۰ لیتری است. یکی از مهمترین ویژگیهای که باید مخازن آماده سازی داشته باشند مقاومت لازم و کافی در برابر خورندگی، رطوبت و .. است. جنس ساخت این مخازن نیز معمولاً پلی اتیلن، استیل و یا فولاد است که توسط یک لایه اپوکسی محافظت و طول عمر بیشتری پیدا میکنند.
- میکسر یا همزن: برای حل شدن کامل کلر در آب و آماده شدن محلول یکنواخت کلر از همزن یا میکسر استفاده میشود. میکسرها از یک پروانه متصل به شافت تشکیل شده اند که با روشن شدن موتورو به حرکت درآمدن شافت پروانه شروع به چرخش میکند و کار مخلوط کردن محلول را انجام میدهد.بهتر است شافت و پروانه از مواد مرغوبی مثل استیل و از نوع ضدزنگ باشند. واضح است که میکسر باید قدرت و سرعت قابل قبولی را متناسب با ظرفیت مخزن و میزان حل شوندگی داشته باشد.
- تابلو برق: تابلو برق یک برد قابل برنامه نویسی است که به پمپ تزریق فرمان میدهد. با توجه به کاربرد در زمان طراحی پیکج میتوان برنامهی براساس مقدار دوز تزریقی، مدت زمان و … برای آن تعیین کرد.
- شیر تخلیه: از این شیر به منظور خارج کردن مواد ته نشین شده و رسوب کرده در کف مخزن استفاده میشود.
- تست سنجش میزان کلر: از آنجایی که باید دوز کلر تزریقی کامل دقیق اندازه گیری شود از این تست استفاده میشود.
- شلنگ مکش: وظیفهی این شلنگ مکش محلول آماده شده داخل مخزن به پمپ است.
دستگاه کلرزنی گازی
در پکیج کلرزنی گاز، ابتدا کلر جامد و پودری شکل را تحت دمای زیاد و فشار کم به مایع تبدیل کرده و سپس این مایع را تبخیر و به گاز تبدیل میکنند. گاز کلر تولید درون مخزن و کپسول ذخیره سازی میشود و سپس طبق برنامه برای تزریق وارد دوزینگ پمپ میشود.
قطعات به کار رفته در کلرزن گازی:
- تابلوی برق
- دوزینگ پمپ
- شیر مکش
- دستگاه تعویض کننده
- کپسول نگهداری گاز
- انژکتور
مزایای استفاده از دستگاه کلریناتور
- قابلیت حمل و نقل، نصب و راهاندازی آسان
- جداسازی، تعمیر و تعویض آسان هر کدام از قطعات در صورت خرابی
- قابلیت طراحی متناسب با نیاز کاربر
- کاربری آسان و بدون نیاز به اپراتور حرفهی
قیمت پکیج تزریق کلر
با توجه به اینکه در طراحی پکیج تزریق کلر، قطعات زیادی به کار میرود و هر کدام از این قطعات با توجه به کاربرد تفاوت و تنوع زیادی دارند نمیتوان برای پکیجهای تزریق کلر قیمت مشخص و دقیقی را عنوان کرد. از فاکتورهایی که بر روی قیمت نهایی این پکیج تأثیر بسیاری میگذارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دبی دوزینگ پمپ
- کیفیت و متریال ساخت قطعات
- با گیربکس و یا بدون گیربکس بودن همزن
- ظرفیت مخزنی تزریق
- نوع گازی و یا مایع بودن دستگاه کلر زنی
ملاحظاتی در خصوص استفاده از دستگاه کلرزن
- بعد از تزریق کلر باید آب با توجه به غلظت کلر و حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در مخزن نگهداری شود تا به صورت کلر بر روی میکروارگانیسمها به صورت کامل اثر کند.
- در صورتی کلرزنی به آبهایی که مصرف آشامیدنی و یا خوراکی دارند، باید حتماً قبل از نقطه مصرف از فیلتراسیون برای از بین بردن باقیمانده کلر در آب استفاده کرد. چرا که کلر باقیمانده به سلامتی آسیب رسانده و نباید توسط انسان مصرف شود.
- مخزن دستگاه به طور مرتب تمیز و رسوب گیری شود و توصیه میشود از یک شیر تخلیه به منظور خارج نمودن رسوبات کف مخزن استفاده شود.
- دستگاه کلرزنی هر ۲۰ تا ۳۰ روز یکبار توسط سرکه و یا اسید شستشو داده شود.
- به پیج دبی را در حالت خاموش دست نزنید، این پیچ فقط در حالت روشن باید تنظیم شود.