فیلتر میکرونی در فیلتراسیون
فیلتر میکرونی یکی از انواع فیلترهای مورد استفاده در سیستمهای فیلتراسیون تصفیه آب در صنعت آب شیرین کن و اسمز معکوس است. فیلتراسیون نام فرآیندی است که طی آن آلودگیها و ذرات معلق در اندازههای متفاوت از آب گرفت و جدا میشود. فیلتراسیون روشهای مختلفی دارد و از فیلترهای متفاوتی استفاده میکند که پرکاربردترین آنها عبارتند از: فیلتر میکرونی، فلیتر شنی، فیلتر کربن فعال
فیلتر میکرونی
فیلتر میکرونی یا میکرو فیلتر ذرات کوچکتر از ۵۰ تا ۸۰ میکرون را پالایش و از جریان آب حذف مینماید به همین دلیل نیز به این نام شناخته میشود. فیلتر میکرونی که وظیفهی پالایش املاح غیرمحلول در آب و ذرات معلق با قطری کوچکتر از نیم میکرون را دارد؛ از آخرین مراحل پیش تصفیه آب به شمار میرود و بعد از فیلتر شنی و کربی قرار میگیرد. استفاده از فیلتر میکرونی در سیستم تصفیه یک امر ضروری است چرا که با انجام یک مرحله پاکسازی آب قبل از ورود به دستگاه ممبران اسمز معکوس، کار ممبران RO را کمتر میکند. این کاهش فشار در دراز مدت باعث کمترشدن میزان فولینگ دستگاه و درنتیجه افزایش طول عمر آن خواهد شد.
فیلترهای میکرونی که فیلتر کارتریج هم نامگذاری میشوند قابلیت فیلترینگ ذرات کربن و سیلیسی عبور کرده از فیلترهای کربنی و شنی را نیز دارند. این فیلتر رایجترین نوع فیلتر مورداستفاده در سیستمهای تصفیه آب است و خود درون محفظه و هوزینگ قرار میگیرند. این هوزینگها جهت محافظت بیشتر از یک شیر فشارشکن برای کنترل میزان فشار و یک شیر جهت هواگیری نیز بهره میگیرند. هوزینگ فیلترهای میکرونی در اندازهها و جنسهای مختلف ساخته میشوند. هوزینگ فیلترمیکرونی درجنسهای کربن استیل و FRP جهت استفاده در سیستمهای تصفیه آب و در جنس استیل ضدزنگ جهت استفاده در سیستم تصفیه آب با مقدار خلوص بالا استفاده ساخته میشوند.
انواع فیلتر میکرونی
فیلترهای میکرونی براساس اندازه، قطر، اندازه منافذ، نوع وکاربری دستهبندیهای مختلفی دارند که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
انواع فیلتر کارتریجی براساس اندازه منافذ
منافذ و سوراخهای روی سطح فیلتر میتواند در اندازههای متفاوت زیر باشد.
- فیلتر کارتریج ۱ میکرون
- فیلتر کارتریج ۵ میکرون
- فیلتر کارتریج ۱۰میکرون
- فیلتر کارتریج ۲۰ میکرون
شایان ذکر است هرچه این اندازههای کوچکتر باشند فیلتر دقت بیشتری در پالایش دارد.
فیلترهای میکرونی با منافذ ۵ و۱ میکرونی در تصفیه آب پرکاربردترین نوع محسوب میشوند.
انواع میکروفیلترها براساس اندازه فیلتر
- فیلتر میکرونی ۱۰ اینچ
- فیلتر میکرونی ۲۰ اینچ
- فیلتر میکرونی ۳۰ اینچ
- فیلتر میکرونی ۴۰ اینچ
انواع میکروفیلترها براساس قطر فیلتر
فیلتر میکرونی جامبو:
فیلترهای جامبو در قطرهای ۴.۵ اینچ و در اندازههای ۱۰-۴۰ اینچ در بازار موجود هستند. فیلترهای جامبو ممکن است از الیاف و یا نخ ساخته شده باشند.
مزایای فیلتر جامبو:
- قابلیت نگهداری میزان بالای آلایندهها
- طول عمر بیشتر و نیاز به تعویض کمتر
- فیلتر میکرونی اسلیم
این فیلترها دارای قطر ۲.۵ اینچ هستند و اندازهی آنها میتواند ۱۰ تا ۴۰ اینچ انتخاب شود. این فیلترها نیز از الیاف و یا نخ ساخته میشوند.
تغییر شعاع و ضخامت مرحله به مرحله ویژگی بارز این فیلترها است. به این معنی که مرحله به مرحله آب را پالایش میکند و به این ترتیب ذرات بیشتری را جذب میکند.
انواع میکروفیلترها براساس جنس فیلتر
فیلترهای میکرونی نخی
فیلترهای میکرونی نخی یا نخ تابیده به دلیل مزیتهای ویژه در صنایع و سیستمهای تصفیه بسیار مورد توجه و مورد کاربرد هستند. این فیلترهای نخی علاوه بر جداسازی ذرات معلق موجود در آب توانایی پالایش گل و لای باقیمانده در آب را نیز دارند.
از ویژگیهای بارز فیلترهای نخی این است که می توان آنها را به راحتی شست و بارها مورد استفاده قرار داد.
طول عمر فیلترهای نخی به کیفیت آب ورودی بستگی دارد و هرچه آب ورودی گل و لای و ناخالصی بیشتری داشته باشد طول عمر فیلترهای نخ تابیده کمتر خواهد شد.
فیلترهای میکرونی الیافی
فیلترهای میکرونی الیافی یا PP از جنس پشم شیشه و پلی پروپیلن و به صورت استوانهی ساخته میشوند. این فلیترها نیز علاوه بر جداسازی ذرات معلق قابلیت پالایش گل و لای موجود در آب را نیز دارند.
فیلترهای الیافی در سایزهای ۱۰ تا ۴۰ اینچ و قطرهای ۲.۵ و ۴.۵ اینچ در بازار موجود هستند.
کاربرد فیلتر کارتریجی
فیلترهای کارتریجی در صنایع زیادی به عنوان بخشی از سیستمهای تصفیه کاربرد دارد از جمله: صنایع شیمیایی، غذایی، نفت و گاز، فولاد و فلزات، ساختمان سازی، پلاستیک سازی، لوازم پژشکی، باطری سازی، لاستیک و پلاستیک سازی و ….
موارد استفاده و کاربرد این فیلتر در صنایع عمدتاً شامل مواردی چون:
- پیش تصفیه در تمامی سیستمهای تصفیه مثل سیستم اسمز معکوس و دستگاههای آب شیرین کن
- انجام فرایند فیلتراسیون: آبهای سطحی، آب بویلرها، دیگهای بخار، آب رنگرزی، آبهای جاری، برجهای خنک کننده و …
دو روش برای تشخیص زمان تعویض فیلتر میکرونی
فلیترهای میکرونی نیز مانند هر فیلتر دیگری بعد از مدتی کارایی خود را از دست داده و نیاز به تعویض پیدا می کنند.طول عمر این فیلتر که به طور میانگین بین ۱ تا ۶ ماه است؛ تحت تأثیر عوامل مختلفی تغییر میکند که مهمترین آنها کیفیت آب ورودی (TSS) و نوع فیلتر است.واضح است که هرچه آب ورودی آلودگی بیشتری داشته باشد، به فیلتر میکرونی فشار بیشتری وارد میشود که این فشار کاهش طول عمر آن را در پی خواهد داشت.همچنین طول عمر فیلترها در دو نوع غشایی و یا رشتهای نیز متفاوت است. معمولاً هنگام خرید فیلتر میکرونی، فروشنده خود در مورد میانگین طول عمر آن اطلاعاتی به شما خواهد داد.
اما اگر باز هم نیاز به راهی برای تشخیص زمان تعویض فیلتر کارتریجی دارد، میتوانید از این دو روش استفاده کنید:
۱- به افت فشار فیلتر توجه کنید. افت فشار در فیلترهای میکرونی نباید از مقدار مجاز خود که در دفترچه راهنما یا توسط فروشنده اعلام شده، تجاوز کند. این افت فشار نیز برای فیلترهای متفاوت، فرق میکند اما معمولاً برای فیلتر های غشایی در افت فشار ۱ بار و فیلتر های رشته ای در افت فشار ۱.۵ بار نیاز به تعویض دارند.
۲–یک راه آسانتر توجه به رنگ فیلتر است. رنگ سفید فیلتر میکرونی بعد از مدتی و زمانی که عمر مفید خود را طی کرد به زردی متمایل میشود، و اگر مدت زمان طولانیتر نیز از آن استفاده شود حتی به رنگ قهوهای نیز درخواهد آمد که در این صورت نهتنها فیلتر کارایی ندارد بلکه باعث اختلال در عملکرد کل سیستم خواهد شد.