رزین سختی گیر چیست؟
در این مقاله قصد داریم شما را با رزین سختی گیر آشنا کنیم. رزین سختی گیر به نوعی از رزین های تبادل یونی می گویند که می توانند یون های سخت کننده آب را از ببین ببرند و آب را نرم سازند. وظیفه اصلی رزین سختی گیر تبدیل املاح رسوب گذار همانند املاح کلسیم و منیزیم به املاح غیر رسوب گذار به روش رزین تبادل یونی می باشد . این نوع رزین یک ماده جامد و بسیار چسبناک می باشد که معمولا به پلیمر تبدیل می شود . دانه های رزین به صورت کروی شکل و کوچک می باشند و در یک تخت داخل فیلتر یک تصفیه کننده قرار می گیرد. این دانه های رزین هر کدام دارای بار های مثبت و منفی می باشند که وظیفه آن ها جذب یون های مثبت و منفی موجود در آب است. اجزای تشکیل دهنده دستگاه رزین سختی گیر شامل شیر تخلیه، شیر آب نمک ، ورودی آب به دستگاه، رزین، نازل های آب پخش کن، مخزن نمک و لوله شستشوی معکوس می باشد. در ادامه به مزایا و کاربرد های این رزین می پردازیم.
انواع رزین سختی گیر
رزین سختی گیر دارای انواع گوناگی می باشد که شامل آنیون قوی ، آنیون ضعیف، کاتیون قوی و کاتیون ضعیف می باشد. در ادامه به توضیحات هر کدام می پردازیم.
رزین آنیونی قوی
این نوع رزین بسیار قوی می باشد و قابلیت این را دارد اسید های قوی و ضعیف همچون اسید های کربنیک و سیلیسیک را از بین ببرد. شما می توانید از این رزین برای املاح زدایی، از بین بردن کربن آلی و دکالیزه کردن استفاده کنید.
رزین آنیونی ضعیف
این نوع رزین همانند رزین کاتیونی ضعیف دارای عملکر پایینی می باشد. رزین آنیونی ضعیف که به آن (WBA) می گویند معمولا با رزین های آنیونی قوی که به آن (SBA) می گویند ترکیب می شوند زیرا نمی توانند اسید های ضعیف مانند دی اکسید کربن را حذف کنند فقط قادر به حذف اسید های قوی مانند کلرید و سولفات می باشند.
رزین کاتیونی قوی
رزین کاتیونی قوی که به آن (SAC) می گویند جزو رزین های پر مصرف می باشند. این نوع رزین توانایی حذف کلیه کاتیون های موجود در آب را دارند. رزین کاتیونی قوی در از بین برد یون های سختی گیر مانند منیزیم و کلسیم کاربرد چشم گیری دارد.
رزین کاتیونی ضعیف
این نوع رزین برای حذف قسمتی از کاتیون های موجود در آب به کار می رود. شما می توانید برای املاح زدایی و قلع زدایی از رزین کاتیونی ضعیف استفاده کنید. قابل به ذکر می باش این رزین ها تمایل به مقاومت در برابر اکسیداسیون نسبتاً بالا و دوام مکانیکی دارند و شما می توانید از این رزین ها برای انتخاب جریانی که دارای اکسیدان هایی مثل پراکسید هیدروژن و کلر هستند استفاده کنید.
رزین پرولایت
از دیگر موادی که می توان برای از بین بردن سختی آب از آن استفاده نمود رزین سختی گیر پرولایت و رزین آنیونی پرولایت می باشد. کاربرد اصلی رزین پرولایت این است که با تبادل یون های مثبت آب همانند کلسیم و منیزیم آب سخت را به آب نرم تبدیل می کند. شما می توانید رزین پرولایت را چندین بار در طول سال های متوالی مورد استفاده قرار دهید.
عمر رزین سختی گیر
طول عمر رزین های سختی گیر بسته به نوع مراقبت شما متغیر می باشد. به صورت کلی طول عمر رزین سختی گیر ۱۰ سال است اما اگر شما مراقب باشید این رزین دچار آلودگی نشود تا ۱۵ سال هم طول عمر دارد. اگر بخواهیم به صورت دقیق تر بگوییم رزین های کاتیونی دارای طول عمر بین ۸ تا ۱۰ سال می باشند و رزین های آنیونی دارای طول عمر بین ۴ تا ۵ سال می باشند. عواملی وجود دارد که می تواند باعث کاهش طول عمر این رزین شود . این عوامل به شرح زیر می باشد:
- استفاده نکردن از سیلیس درون کف مخزن که باعث خروج ماده به مرور زمان می شود.
- نداشتن شیر اتوماتیک یا منظم بودن زمان بین بکواش.
- وجود املاح معلق زیاد در آب که باعث گرفتگی رزین ها با گذشت زمان می شود.
- زمانی که چیدمان این ماده در ارتفاع بالا باشد موجب از بین رفتن لایه های این ماده تحت فشار وزن آب می شود.
نحوه عملکرد رزین های تبادل یونی
برای درک کامل نحوه عملکرد رزین های تبادل یونی ابتدا می توان به درک اصول واکنش های تبادل یونی که یک امر مهم است اشاره کرد. به بیان ساده، تبادل یونی تبادل برگشت پذیر ذرات باردار الکتریکی – یا یون ها + با ذرات باردار مشابه است. این زمانی اتفاق میافتد که یونهای موجود بر روی یک ماتریس رزین تبادل یونی نامحلول به طور موثری موقعیتهای خود را با یونهای بار مشابه موجود در محلول اطراف تعویض میکنند.
رزین تبادل یونی به دلیل گروه های عملکردی خود این گونه رفتار می کند. اساساً یونهای بیحرکت به طور دائم در ماتریس پلیمری رزین پیوند مییابند. این یون های باردار به آسانی با یون هایی با بار مخالف پیوند می خورند که از طریق استفاده از محلول در بالادست تحویل داده می شوند. این واکنش ها تا رسیدن به تعادل به اتصال گروه های عاملی ادامه می دهند.
در طول چرخه، محلول جمع آوری شده به لایه رزین تبادل یونی اضافه می شود و اجازه می دهد تا از طریق رزین های کروی شکل جریان یابد. همانطور که محلول از طریق گروه های عاملی رزین حرکت می کند، هر واکنش موجود در محلول را جذب می کند. اگر گروه های عاملی نسبت به یون های موجود میل ترکیبی با یون های جدید داشته باشند، یون های موجود در را حذف کرده و جای آن ها را می گیرند. سپس از طریق جاذبه الکترواستاتیک مشترک با گروه های عاملی پیوند برقرار می کنید. به طور کلی، هر چه اندازه ویا ظرفیت یک یون بزرگتر باشد، تمایل آن به یون های با بارهای مخالف بیشتر است.
کاربرد رزین سختی گیر
رزین های سختی گیر دارای کاربرد های بسیار زیادی می باشد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم:
- استفاده در برج های خنک کننده.
- استفاده در موتور خانه ها.
- استفاده در دیگ های بخار.
- استفاده در سیستم های سرمایشی.
- استفاده در صنعت رنگرزی.
- استفاده در تجهیزات گرمایشی.
- تولید آب با خلوص بالا.
- سختی گیر آب.
- استخراج فلزات.
- جداسازی و خالص سازی فلزات .
در هنگام تعویض رزین سختی گیر باید به چه مواردی توجه داشت؟
اگر قصد تعویض رزین سختی گیر را دارید باید به یک سری نکات توجه داشته باشید. این نکات شامل موارد زیر می باشد:
- در قدم اول در تعویض رزین سختی گیر باید مطمئن شوید شیر ورودی بسته می باشد.
- در قدم بعدی باید صبر کنید تا آب به صورت کامل از لوله ها خارج شود و هیچ صدایی از لوله های سختی گیر شنیده نشود.
- در قدم آخر که کار به اتمام رسیده است می توانید تجهیزات و المان ها را به درستی در جای خود قرار دهید.
قیمت رزین سختی گیر
قیمت رزین سختی گیر کاملا بسته به نوع ، مدل ، کیفیت، ظرفیت ، جنس و شرکت سازنده آن متغیر می باشد. اما به صورت کلی رزین های سختی گیر از لیتری ۴۸ هزارتومان شروع می شود . اگر قصد خرید این محصول را دارید و می خواهید با مدل های رزین سختی گیر به صورت کامل آشنا شوید می توانید با کارشناسان سایت صنعت آب و پمپ ایران تماس حاصل فرمایید. کارشناسان سایت در روز های کاری از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۷:۳۰ آماده پاسخ گویی به شما دوستان عزیز می باشند تا تجربه یک خرید مطمئن و کاربردی را داشته باشید.