رزین تبادل یونی

احیای رزین تصفیه آب

در این مقاله قصد داریم شما را با احیای رزین تصفیه آب به صورت کامل آشنا کنیم. پس از استفاده بلند مدت از رزین تصفیه آب رزین ها توانایی تبادل یونی خود را از دست می دهند و به درستی نمی توانند کار کنند. اگر بخواهید از رزین ها به صورت یک بار مصرف استفاده کنید اصلا مقرون به صرفه نمی باشد . به همین دلیل می توانید از عمل احیای رزین استفاده کنید و به صورت مجدد از رزین سختی گیراستفاده کنید. احیای رزین به صورت معمول شامل چهار مرحله می باشد. این مراحل شامل :

  1. شستشوی معکوس.
  2. تزریق ماده شیمیایی.
  3. شستشوی آهسته.
  4. شستشوی سریع.

احیای رزین تصفیه آب

مراحل احیای رزین تصفیه آب

شستشوی معکوس

در این روش آب از کف بستر رزین به طرف بالا جریان می باید که باعث می شود دانه های رزین و رسوبات معلق شوند. همین اتفاق باعث می شود که رزین هایی که به هم چسبیده بودند از هم جدا شوند. در روش شستشوی معکوس آب از میان تمام دانه های رزین عبور می کند و در زمان احیا ماده احیا کننده از میان تمام رزین ها عبور می کند.

تزریق ماده شیمیایی

در روش تزریق ماده شیمیایی احیا کننده که شامل اسید ، سود و نمک بوده به صورت محلول نسبتا رقیق در آمده و بعد تزریق می شود. احیا کننده ها با غلظت مناسب برای فعال سازی دوباره رزین ها به بستر وارد می شوند. در روش تزریق ماده شیمیایی سرعت جریان و قدرت بازسازی دو پارامتر قابل اهمیت می باشد.

شستشوی آهسته

در روش شستشوی آهسته هدف جا به جا کردن مواد شیمایی و رساندن آن ها به تمام نقاط رزین می باشد. شستشوی آهسته برای توزیع ماده شیمیایی در سر تا سر بستر رزین و تماس بهتر ماده شیمیایی با دانه های رزین انجام می شود. در نتیجه باعث تماس بهترماده شیمیایی با دانه های رزین برای تسهیل در انتقال یون بین ماده احیا کننده و دانه های رزین می شود.

شستشوی سریع

این مرحله پس از مرحله شستشوی آهسته انجام می شود و باعث می شود رزین ها با سرعت بالا تری شسته شوند. شستشوی سریع به خاطراز بین بردن باقیمانده ماده احیا کننده از بستر رزین تا دستگاه برای سرویس دهی مجدد انجام می شود.

احیای رزین های کاتیونی اسیدی

همان طور که از نام آن مشخص است احیای رزین کاتیونی اسیدی با اسید انجام می شود. شما برای احیای رزین کاتیونی می توانید از کلریدریک اسید و یا سولفوریک اسید استفاده کنید. کلریدریک اسید قابلیت این را دارد ظرفیت رزین را افزایش بدهد و همین موضوع باعث شده است کلریدریک اسید موثر تر از سولفوریک اسید باشد. قابل به ذکر می باشد در صنایع بزرگ بیشتر از سولفوریک اسید استفاده می کنند و دلیل آن تفاوت قیمت آن می باشد. سولفوریک اسید دارای دانسیته بیشتری می باشد و در هنگام رقیق کردن حرارت ایجاد می کند. رقیق کردن سولفوریک اسید با کمک آب شهر در طی چند مرحله انجام می شود.

احیای رزین تصفیه آب

احیا کردن رزین با سولفوریک اسید چه مشکلاتی به همراه دارد؟

اگر قصد احیای رزین های کاتیونی را با اسید سولفوریک دارید باید به این موضوع توجه کنید که به دلیل آن که حلالیت سولفات کلسیم کم می باشد به وجود آمدن رسوب سولفات کلسیم در بستر رزین وجود دارد. زمانی که رسوب سولفات کلسیم دربستر رزین ایجاد شود رزین ها آلوده می شوند و در نتیجه ظرفیت آن ها کاهش می یابد. همین موضوع باعث می شود طی یک بازه زمانی سختی ناشی از سولفات کلسیم در آب خروجی وجود داشته باشد. برای مقابله با این مشکل روش هایی وجود دارد که این روش ها به شرح زیر می باشد:

  1. می توانید غلظت اسید سولفوریک مصرفی را به ندرت زیاد کنید. با انجام این کار شروع احیا در محیط یون کلسیم زیاد است سولفات زیاد در دسترس نباشد.در آخر احیای رزین باید غلظت سولفوریک اسید به اندازه کافی زیاد باشد.

احیای رزین های آنیونی

همان طور که می دانید به کمک رزین های آنیونی قوی می توان سیلیکا را از آب صنعتی حذف نمود. رزین های آنیونی این کار را به درستی می توانند انجام دهند. اما قابل به ذکر می باشد از بین بردن سیلیکا از شبکه رزین در هنگام احیا کردن رزین کار سختی می باشد. همین دلایل باعث شده است ظرفیت تعویض کننده ها کاهش یابد و غلظت سیلیکا در آب خروجی تصفیه شده کاهش یابد.

چه زمانی می توانیم رزین تبادل یونی را احیا کنیم؟

اگر قصد احیای رزین سختی گیر را دارید بهتر است قبل از انجام آن از زمان دقیق احیای رزین مطلع شوید. همان طور که می دانید احیای مداوم دانه های رزین باعث آسیب دیدن به دانه های رزین و تخریب آن ها می شود. یکی از روش هایی که به کمک آن شما می توانید از زمان دقیق احیای رزین مطلع شوید اندازه گیری یون های موجود در آب خروجی دستگاه می باشد.

مزایای احیای رزین تبادل یونی چیست؟

شما با استفاده از انجام احیای رزین می توانید به صورت مجدد از رزین های تصفیه آب استفاده کنید همین موضوع باعث می شود استفاده از رزین برای شما مقرون به صرفه باشد. از اصلی ترین مزایای رزین می توان به استفاده مداوم، طول عمر بالا و قیمت مناسب نیز اشاره نمود. عملیات احیای رزین های آنیونی و رزین های کاتیونی بسیار کم باعث آسیب دیدن به رزین ها و از بین رفتن آن ها می شود.

احیای رزین تصفیه آب

در انجام احیای رزین باید به چه پارامتر هایی توجه داشته باشیم؟

بهتر است قبل از انجام احیای رزین تبادل یونی به پارامتر های زیر توجه داشته باشید:

  1. یکی از مواردی که در احیای رزین تاثیر دارد دمای آب می باشد بهتر است دمای آب حدود ۴۰ درجه باشد.
  2. مقدار اسیدی که برای احیا استفاده می کنید کاملا بستگی به حجم و ظرفیت رزین ها باید داشته باشد.
  3. باید به مدت زمانی که رزین ها را با مواد شیمیایی برخورد می دهید توجه کنید.این زمان بر اساس دمای آب و نوع و …مشخص می شود.

چکیده مطالب

در این مقاله به صورت کامل شما را با عمل احیای رزین تصفیه آب آشنا کردیم. همان طور که گفتیم احیای رزین با چهار مرحله انجام می شود. که این مراحل شامل شستشوی معکوس، تزریق ماده شیمیایی ، شستشوی آهسته و شستشوی سریع می باشد. شما با کمک احیای رزین می توانید به صورت مجدد از رزین ها استفاده کنید و ظرفیت آن ها را بالا ببرید همین موضع باعث بالا رفتن طول عمر رزین ها و مقرون به صرفه کردن آن ها شده است. اگر می خواهید با دیگر مباحث رزین تبادل یونی آشنا شوید می توانید مقاله های سایت را مطالعه کنید.

 

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگیری کپچا ...